Vandforurening Bogensø Vandværk

11. august 2021 - 16:47

Vandforurening
- kog vandet før du drikker det!
 
Der er  i forbindelse med den sidste rutinemæssige kontrol af drikkevandet konstateret forurening af drikkevandet med coliforme bakterier (jordbakterier) i drikkevandet, som Bogensø Vandværk leverer til ca. 90 adresser, fortrinsvis sommerhuse, i Bogensø.
 
Embedslægen vurderer, at der er en sundhedsrisiko og anbefaler, at du koger vandet, før du drikker det eller bruger det til husholdningsformål.
 
Et par minutters kogning (”spilkoge”) i en gryde dræber bakterierne i vandet. Kogning i en el-kedel bør foretages af to omgange med 2-5 minutters mellemrum.
 

Embedslægen anbefaler:

  • Drikke: Undgå at drikke vandet direkte fra hanen. Kog det et par minutter først. Vær opmærksom på, at kaffemaskiner kun varmer vandet op til ca. 80 grader Celsius. Husdyr må godt drikke vandet, uden at det koges først.
 
  • Madlavning: Brug kogt afkølet vand til skylning af salater eller andre rå grøntsager (du må bruge forurenet vand til at vande urtehaven). Vandet fra hanen kan bruges til kogning af kartofler, pasta, ris eller lignende, hvis vandet ikke lugter eller smager dårligt.
 
  • Opvask: Opvaskemaskinen kan bruges, men opvask i hånden skal ske med kogt vand. Industriopvaskemaskiner med slutskyl over 80 grader Celsius kan ligeledes anvendes.
 
  • Tøjvask: Vandet kan bruges til maskinvask.
 
Personlig hygiejne: Med den hidtidige målte grad af forurening, kan vandet bruges til brusebad og karbad. Vær opmærksom på, at børn ikke drikker vandet under badning. Brug kogt afkølet vand til tandbørstning og rengøring af tandproteser. Vask hænder som du plejer, men skyl efter med kogt afkølet vand før madlavning.
 

Hvis du har drukket af vandet

Der er kun en lille risiko for, at du bliver syg, hvis du har drukket af vandet. Der er indtil nu fundet meget små mængder af bakterier. Men kog vandet fra nu af, før du drikker det. Sæt evt. en ballon på vandhaners munding for at minde dig selv og andre om ikke at drikke vand fra hanen. 

 

Yderligere information

Følg med i udviklingen af forureningssituationen på denne side.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Kerteminde Forsyning på 70 25 33 33 eller via mail forsyning@kertemindeforsyning.dk 
 
 
 
 
Vandet skal koges, indtil anbefalingen ophæves!
Til nyhedsoversigten