Ekstrem regn overbelastede pumper og kloaknetværk

13. juli 2021 - 08:30

Torsdag aften, fredag og frem til lørdag formiddag sidste uge faldt der ekstraordinært megen regn i store dele af Kerteminde Kommune. Særligt hårdt ramt blev Marslev, Langeskov, Munkebo, Kerteminde by samt mange af landsbyerne. 

En privat vejrstation i Kerteminde målte ifølge TV-2 Fyn 169 mm regn på 24 timer. På en gennemsnitlig juli falder der ifølge DMI 68 mm regn i Kerteminde. 

Den totale overbelastning af kloaksystemerne førte desværre til, at urenset spildevand blev ledt ud i fjord og hav. I alt blev ca. 9.000 kubikmeter almindeligt spildevand ledt ud i løbet af ca. 3 døgn samtidig med udledning af regnvand i meget større mængder. Udledningen skete til Kerteminde Fjord og ved Kikkenborg nord for Kerteminde Nordstrand. 

Kerteminde Kommune opsatte på grund af spildevandsoverløbet i en periode skilte, der frarådede badning ved den nordlige del af Nordstranden. Du kan læse om badevandsforhold på Kerteminde Kommunes hjemmeside. 

Under mere normale, kraftige regnskyl kan vores kloaksystem og rensningsanlæg sagtens følge med. I de såkaldte separerede områder, hvor regn- og spildevand bortledes i hver sit rørsystem, ledes spildevand til rensningsanlægget – mens det rene regnvand, som ikke behøver blive renset, ledes ud i vandløb, fjord og hav. De steder, hvor regnvand og spildevand løber i samme rør, sendes det hele til rensningsanlægget. Her bliver det renset og herefter ført 600 meter ud i Storebælt.  

 

Hvad gør Kerteminde Forsyning for at afhjælpe overløb af spildevand – nu og i fremtiden?

Kerteminde Forsyning har i flere år arbejdet på at fremtidssikre kloaknetværket så meget som muligt ved at opdele spildevand og regnvand, så det løber i hver sit rør. Det kaldes som sagt kloakseparering.

Kølstrup-Kertinge, Viby og Rynkeby er blevet kloaksepareret, og næste projekt hedder Mesinge. Nye udstykninger i kommunen er ’født’ kloaksepareret. Kloakseparering er sammen med regnvandsbassiner med til at mindske problemerne efter store regnskyl. Et nyanlagt regnvandsbassin ved kirken i Rynkeby har således i stort omfang aflastet byen for gener fra regnen.

Regnvandssystemerne dimensioneres og udføres til at kunne klare de forventede fremtidige, kraftigere regnskyl, men ikke til at klare skybrud, der nok altid risikerer at overbelaste kloaksystemerne afhængigt af deres styrke.

 

Regnvandsbassin i Rynkeby

På billedet ovenfor ses det nyanlagte regnvandsbassin ved Rynkeby Kirke. Fotoet er fra slutningen af vinteren, hvor det bugtende vandløb gennem bassinet kan ses tydeligt. Med tiden vil bassinet vokse til og styrke biodiversiteten, samtidigt med, at det med sine skrånende kanter opsamler og afhjælper store mængder regnvand. Læs mere om Rynkebys nye regnvandsbassin på Fyens Stiftstidende.

Til nyhedsoversigten